Recept:
600ml vody500g cukrupovařit asi 2 minutypřidat dvě velké hrsti nasekané šalvějea ještě povařit.Po vypnutí přidat nakrájený citrón na kolečka. Necháme v chladu louhovat 24 hodin, poté slít přes sítko a uchovávat v ledničce.
Užívat 1 polévkovou lžíci denně s trochou vody.
ZEVNÍ POUŽITÍ ŠALVĚJE:
Šalvěj má výborné antibakteriální účinky, výplachy odvarem z této drogy jsou osvědčené například při zánětu dásní, aftech, otocích v dutině ústní a bolestech v krku, zejména u angíny. Po vytržení zubu vyplachujeme ústní dutinu odvarem ze šalvěje, čímž dosáhneme toho, že rána se rychle zahojí a v žádném případě nebude hnisat. Při kožních neduzích jako jsou akné či různé rány nám výborně poslouží vymývání nebo obklady ze šalvěje. Na kloktání, výplachy či obklady si připravíme silný odvar tímto způsobem: tři lžíce drogy dáme do půl litru vody, přivedeme do varu a přikryté necháme louhovat asi dvacet minut. Poté přecedíme. Vlažný čaj držíme v ústech asi pět minut, proplachujeme jím neustále ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Obklady si připravíme nejlépe z bavlněné látky namočené do odvaru, přikládáme na postižená místa a necháme působit patnáct minut.
VNITŘNÍ POUŽITÍ ŠALVĚJE:
Čaj ze šalvěje výborně odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a následného stresu. U kojících žen pomáhá při snižování nadměrné tvorby mateřského mléka či k úplnému zastavení laktačního procesu. Dále pomáhá při nepravidelné menstruaci. Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin.
ŠALVĚJ JAKO KOŘENÍ:
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, které se sbírají po celé období vegetace. Obsahují až tři procenta silice s kafrem, saponiny, hořčiny, čtyři procenta tříslovin, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky. Šalvějí se obvykle koření skopové maso, ryby. Dále je vhodná do směsí na přípravu karbanátků a paštik. Čerstvá šalvěj spolu s petrželkou a yzopem příjemně aromatizuje bylinkové máslo. Pro zvýraznění chuti i vůně se však počítají na jednu porci nanejvýše dva čerstvé lístky nebo špetka lístků sušených.
Pokud má některá z Vás recept na zpracování bylinek, klidně posílejte, budu zveřejňovat!
Žádné komentáře:
Okomentovat